Η Λόντζα της Γειτονιάς: Το «γιαγιαδίστικο» fast food των Εξαρχείων

Το γρήγορο αλλά πεντανόστιμο φαγητό που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας με ό,τι υλικά τους βρίσκονταν στο ντουλάπι έχει εμπνεύσει εδώ τη λογική του μενού.

Καθημερινά ετοιμάζονται στην κουζίνα της Λόντζας πιάτα φτιαγμένα με πολύ μεράκι και εκλεκτά υλικά. Αν περιμένεις να βρεις έναν τεράστιο κατάλογο με ατελείωτες επιλογές σε ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα, τότε σίγουρα δεν είναι αυτό που ψάχνεις. Εδώ, θα βρεις λίγα και καλομαγειρεμένα φαγητά που είναι λες και βγήκαν από το χρονοντούλαπο. 

Μέσα σε εμαγιέ σκεύη θα γευτείς χυλοπίτες με τυρί και καλό βούτυρο, φρεσκοκομμένες πατάτες με τριμμένη φέτα και αυγά μάτια, έναν ζεστό, δυναμωτικό ζωμό και, ανάλογα τη μέρα, όσπρια, μπατζίνα, μικρόψαρα στον φούρνο και πολλά ακόμα παρόμοια πιάτα.

Το μαγαζί λειτουργεί με self-service και είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί κανείς να χαλαρώσει στους μεγάλους ξύλινους πάγκους ή ακόμα και στο παγκάκι που «κοιτάει» προς τα έξω στον δρόμο, για όσους περιμένουν.

Η ομάδα της Λόντζας έχει συνάψει συνεργασίες με αρκετούς μικρούς παραγωγούς εξασφαλίζοντας για τα μαγειρέματα ποιοτική πρώτη ύλη όπως: χειροποίητες χυλοπίτες από τη Θρακιώτικη Ζύμη, φέτα περιορισμένης παραγωγής από τη Μεσσηνία, κάπαρη από Σύρο, βιολογικά αυγά του Αγροκτήματος Κερκίνης. 

Σε όλα τα πιάτα θα γευτείς βιολογικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ενώ τα επίσης βιολογικά βότανα έρχονται από την Rhoeco, ένα ανερχόμενο ελληνικό brand που ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των Ελλήνων σεφ.

Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις την μπαντζίνα ή την κιμαδόπιτα με πράσο, τα ζουμερά κεφτεδάκια που ψήνει στη σχάρα με πατάτες, τριμμένη φέτα και σάλτσα ντομάτας, και με την πολίτικη σαλάτα. 

Έκπληξη αποτελεί και το πολίτικης έμπνευσης, ψαροσάντουιτς -ένα balik ekmek με φιλέτο από φρέσκο λαβράκι- με την προσθήκη σουμάκ και κόκκινου πιπεριού να το κάνουν αριστούργημα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το μενού έχει κακαβιά, τη θέση της οποίας τον χειμώνα έχει πάρει η βραστή γίδα (το highlight του μαγαζιού). Τα ψωμάκια που συνοδεύουν το φαγητό είναι σπιτικά ενώ για το τέλος μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε χειροποίητο ρυζόγαλο ή λουκουμάδες.

 

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, Αθήνα


Τηλέφωνο: 210 361233

Facebook: Λόντζα της Γειτονιάς